Vokalna grupa „Wisla“

Wisła

U okviru djelovanja Poljske kulturne udruge „M. Kopernik“ u Zagrebu, na inicijativu tadašnje predsjednice Walentyne Lončarić, 2003. godine osnovana je vokalna grupa „Wisła“. Grupa od početka veoma intenzivno radi, održava probe i često nastupa. Izvodi poljske narodne pjesme, uglavnom iz repertoara istaknutog poljskog ansambla „Mazowsze“. Na misama u prigodi poljskih crkvenih blagdana pjeva poljske crkvene pjesme.

Od 2010. godine tradicionalno, s drugim nacionalnim manjinama Hrvatske i hrvatskim zborovima organizira zajedničke koncerte božićnih pjesama, najčešće u crkvi sv. Katarine na Gornjem gradu, u zagrebačkoj katedrali, u drugim crkvama i domovima kulture.

Poljske tradicijske božićne pjesme su veoma stare, prve potječu iz XV. stoljeća. Većinom su nastale u XVII. i XVIII. stoljeću i oduševljavaju slušatelje svojom melodioznošću. U poljskoj kulturnoj baštini sačuvalo se više od 500 božićnih pjesama i pastorala.

„Wisła“ je veoma uspješno nastupala na smotrama kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u Zagrebu te je gostovala na priredbama u Poljskoj, Francuskoj i Mađarskoj.

Trenutno grupa „Wisła“ broji 14 osoba. Nastupa u originalnim poljskim, ručno izrađenim narodnim nošnjama, pod glazbenim vodstvom g. Ambrozija Puškarića.