Sekcija mladih

Sekcija mladih u Poljskoj kulturnoj udruzi postoji 3 godine.

predsjednica – Marta Cvetkov

Članovi Sekcije su mladi poljskog podrijetla, srednjoškolci , studenti i apsolventi Sveučilišta u Zagrebu, različitih fakulteta. Većina od njih su stipendisti poljske fundacije ˝Semper Polonia˝.

Članovi se sastaju jednom mjesečno, svaki drugi petak u mjesecu, u sjedištu Poljske kulturne udruge ˝Mikołaj Kopernik˝u Zagrebu, Mesnička 6.

Zajedno s članovima Udruge sudjeluju u programskim aktivnostima, realiziraju godišni plan rada Sekcije (susreti, predavanja, koncerti), obavljaju dežurstva u sjedištu Udruge. Pored toga, mladi sudjeluju u organizaciji obilježavanja poljskih nacionalnih praznika i crkvenih blagdana. Valja naglasiti samostalno predavanje mladih na temu priprema Poljske i učlanjenja u Europsku uniju, te prezentaciju u čast pape Ivana Pavla II.

U sjedištu Udruge su organizirali koncerte klasične glazbe, te seminare o parapsihologiji koje vodio predavač Karlo Zavacki.
Na predavanja pozivaju i svoje hrvatske prijatelje da ih upoznaju s poljskom kulturom, tradicijom i suvremenim životom u Poljskoj. Organiziraju večeri poljskog filma, i stare i suvremene kinematografije.

U rujnu 2006. godinu osnovana je folklorna plesna grupa, čiji su plesači upravo članovi Sekcije mladih.
Prvi nastup grupe , zajedno s članicama zbora Poljske kulturne udruge ˝Mikołaj Kopernik˝u Zagrebu, održao se 5. studenog 2006. u koncertnoj dvorani ˝Vatroslav Lisinski˝u Zagrebu na IX. Manifestaciji kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina Republike Hrvatske.

Tokom ljeta 2006. Sekcja je delegirala četiri člana na Međunarodni susret studenata poljske dijaspore , te dva člana na Diskusne panele mladih u Poljsku. Organizator ovih susreta bila je Europska unija zajednica poljske dijaspore. Mladi su zainteresirani za uspostavu bližih kontakata s mladima poljske dijaspore iz drugih zemalja, za zajedničko traganje za identitetom i vezama s Poljskom, te promociju domoljubnih vrijednosti u sredini u kojoj žive.