Izložba „Poljske zrezanke – živa tradicija“

Savska 24/36

Izložba „Poljske zrezanke – živa tradicija“

Izložba predstavlja wycinanke / zrezanke iz zbirke Muzeja u Łowiczu koji u svojem fundusu ima najveću kolekciju poljskih zrezanaka – više od 2800 radova 170 autora.
Običaj ukrašavanja seoskih kuća ukrasima izrezanima od papira postoji i u drugim kulturama, ali u poljskoj narodnoj umjetnosti poprimio je specifičan oblik i danas je wycinanka, posebno iz okolice grada Łowicza, poznata kao iznimno cijenjena rukotvorina.
Najprije su se zrezanke izrađivale od bijelog papira i izrezivale škarama za šišanje ovaca, ali u XIX. stoljeću, kada se pojavljuje višebojni sjajni papir, postale su nevjerojatno složene, šarene i skladne. Na njima se pojavljuju različite vrste simetrije te spajaju i ritmički ponavljaju motivi. Na temeljni uzorak lijepe se elementi drugačijih, najčešće kontrastnih boja, katkad i u tridesetak nijansi. Nekada su zrezanke predstavljale ukrasnu formu koja je imala i simboličnu dimenziju, a danas su ukras, uspomena iz regije koja nosi svoj narodni sadržaj i predstavlja važan dio poljske, i dalje žive, materijalne kulture. Danas u Łowiczu i okolici svoja mala remek-djela aktivno stvara nekoliko umjetnica.